Skip to main content

Μάρτιος 2022

Στο άρθρο του Μαρτίου στη στήλη «Ιατρική άποψη» ο ιατρός Νικόλαος Κεφαλάς καταγράφει την άποψή του για το «Υβριδικό κλειστό σύστημα αντλίας ινσουλίνης» Ο κ. Κεφαλάς είναι Παιδίατρος – Ενδοκρινολόγος, Υπεύθυνος Παιδοδιαβητολογικού Ιατρείου Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.
Ηλίας Ν. Μυγδάλης
Παθολόγος-Διαβητολόγος

Λίγα λόγια για το Υβριδικό Κλειστό Σύστημα Αντλίας Ινσουλίνης

Εν συντομία

Ο αλγόριθμος στο Προηγμένο Υβριδικό Σύστημα MiniMed 780G προσαρμόζει αυτόματα την ινσουλίνη 24/7, διορθώνοντας συνεχώς τις υψηλές τιμές γλυκόζης και συγχρόνως προστατεύει από τα χαμηλά. Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα προβολής των μετρήσεων του αισθητήρα (κοινώς CGM) σε μια εφαρμογή ώστε να μπορεί το άτομο να παρακολουθεί και να λαμβάνει πληροφορίες στο smartphone του καθώς και να μοιραστεί τα δεδομένα του με όποιους χρειάζεται και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις π.χ. οικογένεια κλπ. Το σημαντικότερο είναι πως το σύστημα έχει πολύ καλά αποτελέσματα πετυχαίνοντας τους θεραπευτικούς στόχους.

Τα μέρη του συστήματος:

Το σύστημα λοιπόν αποτελείται από:

  • την αντλία ινσουλίνης MiniMed 780G για την παροχή της ινσουλίνης,
  • τον αισθητήρα Guardian 3 ή 4* μαζί με τον πομπό Guardian 3 ή 4* για τη συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης,
  • την εφαρμογή MiniMed Mobile, που επιτρέπει στον χρήστη να λαμβάνει προειδοποιήσεις στο κινητό του για τα υψηλά και τα χαμηλά καθώς και πληροφορίες σχετικά με την παροχή ινσουλίνης,
  • τον μετρητή γλυκόζης αίματος Accu-Chek Guide Link που μεταδίδει ασύρματα τις τιμές γλυκόζης αίματος για τη βαθμονόμηση του αισθητήρα Guardian 3,
  • τέλος, πολύ σημαντικό είναι ότι τα δεδομένα αυτά μπορούν να μοιραστούν με μέχρι και 5 άτομα/φροντιστές μέσω της εφαρμογής CareLink Connect (π.χ. γονείς, σύντροφοι, επαγγελματίες υγείας, σχολικός νοσηλευτής κ.α.).

Προσωπικά, ως γιατρός θεωρώ πολύ σημαντικό ότι το σύνολο των δεδομένων μπορεί να είναι διαθέσιμο και εύκολα προσβάσιμο στον θεράποντα ιατρό αλλά και σε ολόκληρη τη θεραπευτική ομάδα (διαιτολόγο, εκπαιδευτές κλπ.)

Πως λειτουργεί το SmartGuard ή αλλιώς η Αυτόματη λειτουργία (auto-mode);

Ξεκινώντας λοιπόν το άτομο στην αυτόματη λειτουργία σημαίνει ουσιαστικά ότι o αλγόριθμος του συστήματος προσαρμόζει αυτόματα και εξατομικευμένα την ινσουλίνη και παρακολουθεί τα επίπεδα της γλυκόζης με στόχο να προλάβει υπεργλυκαιμίες και υπογλυκαιμίες. Αυτή η αυτόματη προσαρμογή συμβαίνει κάθε 5 λεπτά, βάσει των τιμών που μετρά ο αισθητήρας και συνεχώς - 24/7, με σκοπό να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου του ατόμου μέσα σε ένα υγιές εύρος τιμών 70-180 mg/dL (γνωστό και ως Time In Range – TIR), για όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό πρακτικά αποτελεί και τον απώτερο θεραπευτικό στόχο σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Η τιμή στόχος του συστήματος μπορεί να οριστεί στα 100, 110 ή 120 mg/dL στην καθημερινή ζωή και προσωρινά στα 150 mg/dL π.χ. κατά την άσκηση. Προσωπικά, συνήθως ξεκινάω με στόχο το 110 mg/dL και στην πορεία ορίζω το 100 mg/dL καθώς το άτομο συνηθίζει στην αυτόματη λειτουργία.

Το σύστημα είναι εγκεκριμένο για ηλικίες 7 ετών και άνω και με ελάχιστο ημερήσιο σύνολο μονάδων ινσουλίνης τις 8U.

Στόχος του αλγόριθμου είναι να προφυλάξει τον διαβητικό από τις υπογλυκιμίες. Επομένως οι προτεινόμενες δόσεις από το Bolus Wizard είναι συντηρητικές και μπορεί να μην καλύπτουν πλήρως το γεύμα. Το σύστημα είναι δυναμικό και μαθαίνει από τα σφάλματά του. Χρειάζεται χρόνο (περίπου 2 εβδομάδες) για να προσαρμοστεί, στην περίπτωση που ασθενής είναι ανυπόμονος και δεν «αντέχει» να βλέπει υψηλότερες τιμές μία πρακτική είναι να υπερεκτιμάμε ελαφρώς τους υδατάνθρακες.

Τα οφέλη της Αυτόματης Λειτουργίας (SmartGuard)

Θα έλεγα εν συντομία, ότι το σύστημα πετυχαίνει καλή ρύθμιση, χωρίς ιδιαίτερο κόπο από την πλευρά του χρήστη

  • αύξηση του Χρόνου εντός στόχου (TIR)
  • βελτίωση της HbA1C (GMI)
  • διατήρηση του αποτελέσματος

Τα αποτελέσματα του Συστήματος στη χώρα μας

Το σύστημα κυκλοφορεί στη χώρα μας περίπου 1 χρόνο, σε κάποιες άλλες χώρες λίγο περισσότερο. Τα τελευταία αποτελέσματα από την πραγματική χρήση του συστήματος δείχνουν ότι τα άτομα που το φορούν βρίσκονται εντός στόχου κατά μέσο όρο περίπου στο 76% του χρόνου δηλαδή, ~18 ώρες την ημέρα.

Στη χώρα μας το σύστημα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η ανάλυση των δεδομένων 132 χρηστών του συστήματος, έδειξε TIR ~82% που πρακτικά σημαίνει ότι αυτά τα 132 άτομα που φορούν τη MiniMed 780G περνούν περίπου 20 ώρες την ημέρα με καλά σάκχαρα (70-180 mg/dL) και αυτό το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε σχεδόν στο σύνολο των χρηστών που χρησιμοποιούν το σύστημα (~92% του συνόλου των χρηστών).

Σημαντικό για εμένα είναι πως αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση διατηρούνται σε βάθος χρόνου και ως Παιδοδιαβητολόγος αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση και ανακούφιση που τα αποτελέσματα αυτά δεν διαφέρουν στην παιδική και στην εφηβική ηλικία.

Το σύστημα κλειστού βρόχου, ή το λεγόμενο “τεχνητό πάγκρεας” είναι ένα όνειρο που ξεκίνησε πριν από αρκετές δεκαετίες -και η Medtronic υπήρξε πράγματι πρωτοπόρος σε αυτό- και πλέον είμαστε στην εποχή που μπορούμε να θαυμάζουμε αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που μας δίνει αυτό το υβριδικό κλειστό σύστημα με τους προηγμένους αυτοματισμούς, όχι μόνο σε ερευνητικό επίπεδο αλλά και στην πραγματική ζωή και το σημαντικότερο με ασφάλεια και απλότητα για το χρήστη.

 

Δείκτης διαχείρισης γλυκόζης (Glucose Management Indicator: GMI) που βασίζεται στις αναφερόμενες μέσες τιμές γλυκόζης. Για τον υπολογισμό χρησιμοποιήθηκε το JAEB https://www.jaeb.org/gmi/.
*πρόκειται ουσιαστικά για τη νέα γενιά CGM όπου δεν απαιτούνται μετρήσεις από το δάκτυλο και αναμένεται να είναι σύντομα διαθέσιμα στη χώρα μας

 

 

 

Νικόλαος Κεφαλάς
Παιδίατρος – Ενδοκρινολόγος
Υπεύθυνος Παιδοδιαβητολογικού Ιατρείου Παίδων ΜΗΤΕΡΑ